Sok kismama kénytelen diétázni várandóssága alatt, ha terhességi cukorbetegséget diagnosztizálnak nála. De előfordulhat az is, hogy csupán a hízást szeretnénk kordában tartani. Ilyenkor lázasan kutatjuk azokat a recepteket, amik nem tartalmaznak sok szénhidrátot. Ez különösen nehéz akkor, ha édességről van szó. Viszont most hoztam nektek egy receptet, amiből - ha nem is sokat - ehetnek a diétázók is. Természetesen nemcsak kismamáknak, hanem mindenkinek, aki szeretne egészségesebben nassolni. :)
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj vagy margarin (én margarinnal készítettem)
- 25 dkg eritrit (utólag azt mondom, elég bele a 20 dkg is)
- pár csepp vanília aroma vagy igazi vanília kikapart magja
- 1 tojás
- 10 dkg darált mogyoró
- 20 dkg zabpehelyliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 15 dkg zabpehely
Elkészítés:
A margarint az eritrittel, a vaníliával és a tojással kikeverjük. Ehhez a masszához adjuk hozzá a többi száraz hozzávalót. Alaposan összedolgozzuk, majd fél órára hűtőbe tesszük. Ezután diónyi golyókat formázunk, amiket összelapítva helyezünk 1-2 ujjnyira egymástól a sütőpapírral bélelt tepsibe. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük a sütőből, kicsit puha lesz, de nem kell megijedni, mert ha kihűlt, ropogni fog. :) Ebből az adagból nekem 40 darab készült, ez alapján számoltam ki, remélem jól, hogy 1 darabban mennyi szénhidrát van. 1 db keksz (számításaim szerint) 6,32 gr szénhidrátot tartalmaz. A délutáni kávéhoz remekül passzol! :) Jó étvágyat kívánok hozzá! :)